Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A könyvillusztrációk és művészkönyvek mellett a magyar könyvkultúra 220 éves történetét, valamint az erdélyi könyvkiadás jelentős korszakait bemutató kiállítások várják az érdeklődőket a csütörtökön - Könyv magazin
részletek »

XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A könyv az ókortól a 20. század közepéig a legfontosabb és legelterjedtebb információhordozó médium. Megjelenési formája változatos, leginkább összefűzött vagy -kötött papírlapokból áll. A papírlapokra felvitt jelek hordozzák az információt.
Könyv magazin
Itt vagy: Könyv magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
A könyvillusztrációk és művészkönyvek mellett a magyar könyvkultúra 220 éves történetét, valamint az erdélyi könyvkiadás jelentős korszakait bemutató kiállítások várják az érdeklődőket a csütörtökön kezdődő XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
A Millenáris parkban vasárnapig öt kiállítást láthat a közönség. Az Országos Széchényi Könyvtárnak (OSZK) a szervezett magyar könyvkultúra 220 éves történetét bemutató tárlatáról Boka László irodalomtörténész, az OSZK tudományos igazgatója az MTI-nek elmondta: "A kamaratárlat - hely hiányában - szűkös keretek között próbálja bemutatni a maga gazdaságában a 220 évet, főként 19. századi hangsúlyokkal, átnyúlva a 20. századba is". A legnevesebb kiadók mellett a tárlaton helyet kapnak fakszimile kiadások és plakátanyagok is - tette hozzá.
Hirdetés

Láthatók lesznek Petőfi-, Jókai- és Arany-díszkiadások. Emellett történelmi eseményeket is felidéznek, köztük a millenniumi emlékkönyveket és a koronázási menetet.

Boka László emlékeztetett arra, hogy a pozsonyi helytartótanács 1792-ben hozott rendeletében határozta meg a könyvkereskedés jogi kereteit. A szabály megszületése után három évvel 12 pesti könyvárus megalapította a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének jogelődjét, a Pesti Könyvárusok Grémiumát. A grémiumot Németországból és Ausztriából bevándorolt német anyanyelvűek hozták létre, egyetlen magyar tagja Kis István volt, akinek a Vámház körúton volt könyvesboltja - tette hozzá.

A társaságban helyet foglalt Konrád Adolf, Trattner János, valamint Kilián Ádám és Kilián György, akiknek jelentős szerepük volt a németországi szakmai hagyományokkal rendelkező könyves piac magyarországi kiépítésében.

Megidézik mások mellett Wigand Ottó alakját, aki először Kassán, majd Pesten nyitott könyvesházat, de helyet kapnak későbbi részvénytársaságok is például a Franklin Társulat, amely Arany János műveit publikálta, valamint a társulat vetélytársa, az Emich Gusztáv alapította Athenaeum, amely Petőfi költeményei mellett például Madách Az ember tragédiáját adta ki.

Boka László elmondta, hogy a történeti kiállítást Porpáczy Zoltán tervezőgrafikus Jókai-idézetekre született plakátjai kísérik.

A két csarnok közti átjáróban lesz látható a Tintakő Könyvesbolt IDEA Könyvtér szervezésében Az erdélyi magyar könyvkiadás jelentős korszakai című tárlat, amely a 16. század első harmadától napjainkig pannókon követi végig az erdélyi magyar nyelvű könyvkiadást. A tárlat felidézi mások mellett Johannes Honterus erdélyi szász származású polihisztort, akinek nevéhez fűződik a humanista nevelési elvekre alapozott tankönyvkiadás és jogtudományi szakirodalom. Helyet kapott Heltai Gáspár történetíró, bibliafordító, unitárius lelkész is, aki 1550-ben alapította meg Kolozsvár első nyomdáját. A 17-18 századból megelevenedik Misztótfalusi Kis Miklós vagy Szenczi Kertész Ábrahám nyomdászok tevekénysége, de felidézik a két világháború közötti időszakot, valamint bemutatják a jelenlegi erdélyi könyvkiadás helyzetét is.

Szirányi István, a Magyar Művészkönyvalkotók Társasága elnöke, grafikusművész az MTI-nek elmondta: Művésznaplók címmel öt vitrinben művészkönyveket láthat a közönség az 1993-ban alakult társaság csaknem 15 tagjának legfrissebb szubjektív munkáiból, valamint meghívott fiatal pályakezdők alkotásaiból.

A Főnix Könyvműhely és a Gabo szervezésében Sánta Kira grafikusművész sci-fi és fantasy regényekhez készült könyvborítóiból mutatnak be válogatást. Kiállítják többek között a J. R. Johansson Paranoia című könyvéhez, valamint Karen Akins Az idő hurok című ifjúsági sci-fijéhez született borítókat.

A Magyar Illusztrátorok Társasága Változatok - 10 illusztrátor változatai örökérvényű témákra című tárlaton mutatkozik be.
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - könyv,kiállítás,irodalom,mű,Boka László
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-04-23 09:17:22
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü