Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Molnár János A Securitate célkeresztjében - Tőkés László küzdelme a román politikai rendőrséggel című könyvét mutatták be a szerző és a főszereplő jelenlétében csütörtökön Kolozsváron. - Könyv magazin
részletek »

Titkosszolgálati megfigyeléséről szóló könyvét mutatták be Tőkés Lászlónak

A könyv az ókortól a 20. század közepéig a legfontosabb és legelterjedtebb információhordozó médium. Megjelenési formája változatos, leginkább összefűzött vagy -kötött papírlapokból áll. A papírlapokra felvitt jelek hordozzák az információt.
Könyv magazin
Itt vagy: Könyv magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Titkosszolgálati megfigyeléséről szóló könyvét mutatták be Tőkés Lászlónak
Titkosszolgálati megfigyeléséről szóló könyvét mutatták be Tőkés Lászlónak
Molnár János A Securitate célkeresztjében - Tőkés László küzdelme a román politikai rendőrséggel című könyvét mutatták be a szerző és a főszereplő jelenlétében csütörtökön Kolozsváron.
A Kriterion könyvkiadó gondozásában megjelent 250 oldalas könyv a Securitate irattárában megőrzött Tőkés-dossziékat dolgozza fel. A könyv borítóján egy olyan fénykép látható, amelyet a Securitate készített a diák Tőkés Lászlóról. A szerző elmondta, újszerűsége abban áll, hogy Tőkés László megannyi korabeli írását is tartalmazza.

Olyan dokumentumokat, amelyek eredetije elveszett, és a Securitate román fordításából kellett magyarra visszafordítani. "Ezek a szövegek minden bizonnyal az erdélyi művelődéstörténet és politikatörténet szerves részét fogják képezni" - jelentette ki Molnár János.

Úgy vélte, az akkori politikai helyzetre adott választípusoknak létezik egy Tőkés-modellje, mely nemcsak az akkori lelkész magatartásában, hanem az általa leírt szövegekben is tetten érhető. Amikor a magyar értelmiségiek többsége csak a sorok között mert üzenni a diktatúráról, Tőkés László leplezetlenül írta le az erdélyi valóságot.
Hirdetés

A szerző azt is megemlítette, a könyvet azokkal a nemtelen támadásokkal akarja szembeállítani, amelyek Tőkés Lászlót az elmúlt években érték. "Tőkés László politikai gondolkodása alapjában nem változott, a céljai sem változtak. Az a harc, amit akkor ő vívott, a közösségre kivetítve a szabadságért, az autonómiáért vívott harc volt. Nézzük meg a mai politikusokat, hány mondhatja el magáról, hogy ugyanaz, aki volt" - fogalmazott ki Molnár János.

Tőkés László elismerte, számára is izgalmas a könyv hiszen a Securitate célkeresztjében levő személyként egykor a "gödör fenekéről" szemlélte történetét, most a külső szemlélő perspektívájából láthatja azt. "Nincsen semmilyen öncélú hősiesség a történetemben. Lelkész akartam lenni, végezni akartam a munkámat. Ezt próbálta akadályozni a Securitate, ezzel kellett felvennem a harcot" - magyarázta.

Tőkés László azt is megemlítette, hogy nem lehet múlt időben beszélni a Securitatéról. A politikai rendőrség örökségét a balkáni elaknásított területekhez hasonlította. "Nem kérdéses, hogy a Securitate nyúl utánam a Románia csillaga érdemrend visszavonási kísérlete ügyében is. (...) Az információkkal való visszaélés háborúja zajlik ma is" - fogalmazott a volt püspök.

A túlélő politikai rendőrségről szólva H. Szabó Gyula, a Kriterion könyvkiadó igazgatója negatív Déva vára-jelenségről beszélt. "Amit lebontunk estig, újraépül reggelig" - fogalmazott a könyv szerkesztője.
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Tőkés László, könyv, Románia, Kolozsvár, bemútató
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-02-04 07:36:43
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü