Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Ragyogás (The Shining) 1980-ban bemutatott színes, amerikai horrorfilm. Stanley Kubrick alkotása Stephen King magyar nyelven is megjelent, azonos című bestsellerje alapján készült, ám a szerző - Könyv magazin
részletek »

Stephen King - A ragyogás, film is készült belőle de a szerző egyáltalán nem volt elégedett vele

A könyv az ókortól a 20. század közepéig a legfontosabb és legelterjedtebb információhordozó médium. Megjelenési formája változatos, leginkább összefűzött vagy -kötött papírlapokból áll. A papírlapokra felvitt jelek hordozzák az információt.
Könyv magazin
Itt vagy: Könyv magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Stephen King - A ragyogás, film is készült belőle de a szerző egyáltalán nem volt elégedett vele
Stephen King - A ragyogás, film is készült belőle de a szerző egyáltalán nem volt elégedett vele
A Ragyogás (The Shining) 1980-ban bemutatott színes, amerikai horrorfilm. Stanley Kubrick alkotása Stephen King magyar nyelven is megjelent, azonos című bestsellerje alapján készült, ám a szerző egyáltalán nem volt elégedett vele: szerinte Kubrick filmje olyan, mint egy csillogó luxuskocsi, motor nélkül. A forgatás közel 1 évig tartott, 1978 májusától 1979 áprilisáig, és újabb 1 év telt el, mire a bemutatható változat a mozikba került. Kubrick e filmjében használta először az új technikának számító Steadicamet, amely addig megvalósíthatatlannak hitt kameramozgásokat tett lehetővé.
A bemutató után a rendező közel félórányi anyagot vágott ki a filmből, és a rövidített változat került nemzetközi forgalmazásba. A Ragyogás kritikai fogadtatása vegyes volt: akadtak olyan kritikusok, akik mesterműként méltatták, de azok voltak többségben, akik inkább fanyalogtak. A magyar mozikba nem jutott el a film, mivel állítólag maga Kubrick tiltotta meg, hogy műveit a szocialista országok számára eladják.

Az 1980-as évek végén, amikor hazánkban is elindult a videoforgalmazás, az Intervideo VHS-en jelentette meg a Ragyogást, kizárólag kölcsönzésre. A film azonban rövid időn belül eltűnt a magyar tékákból, állítólag Kubrick akkor még érvényben lévő tilalma miatt vonták vissza. Az új évezred elején, a rendező halála után Magyarországon is legálisan megjelentek a művész leghíresebb filmjei DVD-n, köztük a Ragyogás is.
Hirdetés

Jack Torrance elvállalja a Szépkilátás Hotel gondnoki teendőit a téli hónapokra, amikor a hegyi szálloda a zord időjárás miatt majdnem fél évre teljesen kiürül. Új munkaadója kötelességének tartja, hogy a több hónapos magány veszélyeire figyelmeztesse Jacket: az előző gondnok ugyanis fejszével kiirtotta a családját. Torrance azonban megnyugtatja, hogy neki kifejezetten kapóra jön a magány, mivel új regényén szeretne dolgozni. A hotelbe vele megy felesége, Wendy és közös gyermekük, Danny is.

A kisfiú különös gyerek: időnként furcsa hangon szólal meg, és azt állítja, olyankor a szájában lakó, Tony nevű gyerekkel beszélget. Tony nem örül annak, hogy a Szépkilátás Hotelbe mennek, de nem hajlandó elárulni idegenkedése okát. Danny szeme előtt váratlanul megjelenik a szálloda előcsarnokának képe, amint a lift irányából óriási vérfolyam zúdul végig rajta.

A Torrance család a zárás utolsó napján érkezik a hotelbe. Az igazgató mindent megmutat a házaspárnak, közben pedig a néger szakács, Hallorann Dannyvel kezd beszélgetni. Felfigyelt ugyanis a kisfiú különleges képességére, mellyel egyébként ő maga is rendelkezik: Hallorann ragyogás-nak hívja azt a képességet, hogy szavak nélkül tud kommunikálni másokkal, ahogyan Danny is. A kisfiú azt mondja, hogy Tony megtiltotta neki, hogy különleges képességéről bárkinek is beszéljen. A néger szakács elmondja, hogy a ragyogók képesek látni a múltban történt vagy a jövőben bekövetkező eseményeket. Danny megkérdezi, mi történt a 237-es szobában. Hallorann azt feleli, hogy semmi, de megtiltja, hogy Danny bemenjen oda.

Eltelik egy hónap. Egyik este Danny a szállodafolyosón robog végig a háromkerekűjével. Megáll a 237-es szoba előtt. A kilincs után nyúl, de az ajtó nem nyílik. Maga előtt lát két kislányt, az előző gondnok gyerekeit. Ezalatt Wendy megjelenik a hallban, ahol Jack dolgozik. A férfi munkája iránt érdeklődik. Jack egyre ingerültebb, és azt állítja, hogy felesége zavarja a munkában. Ráparancsol az asszonyra, hogy a továbbiakban sose jöjjön oda hozzá, különösen akkor nem, ha az írógép hangját is hallja.

Az időjárás egyre rosszabbra fordul, kint hóvihar dúl. Wendy egy szombati napon rádión felhívja a központot, ahonnan azt tanácsolják neki, hogy a biztonság kedvéért hagyja állandóan bekapcsolva a készüléket. Danny játék közben újra meglátja a folyosón a két fehér ruhás kislányt, de látja a véres holttesteiket is. Hétfőn a kisfiú bemegy szülei szobájába egy játékért. Beszélgetni kezd az apjával. Jack fáradtnak mondja magát, ugyanakkor nem tud elaludni. Danny azt kérdezi, hogy az apja ugye nem fogja bántani őt és az anyját. Jack arra gyanakszik, hogy a felesége beszélte tele ilyesmivel a fiú fejét, mindenesetre megígéri, hogy sose fog hozzájuk nyúlni. Szerdán Danny nyitva találja a 237-es szobát.

Azt hiszi, az anyja van odabent, és bemegy. Wendy azonban éppen a pincében van, ahol furcsa hangokat hall. Jack üvöltözik álmában. Az asszony hozzárohan, a férfi felébred. Torrance azt mondja, rémálma volt, melyben megölte Wendyt és Dannyt. Attól fél, hogy meg fog őrülni. Ekkor megjelenik Danny. A kisfiú nyakán lila foltok vannak. Wendy azzal vádolja Jacket, hogy ő okozta ezeket a sérüléseket, a zavarodott férfi azonban képtelen szavakkal tiltakozni a vádak ellen.

A bár felé veszi az irányt, és azt dünnyögi, hogy a lelkét is eladná egy pohár italért. Mire felnéz, a pult másik oldalán Lloyd, a pincér áll, aki ingyen szolgálja fel számára az italt. Jack arról beszél, hogy nem ő bántotta a fiút, a felesége viszont folyton arra emlékezteti őt, ami régen történt. Egyszer régen ugyanis tényleg bántotta a gyereket, szerinte csak véletlenül. Váratlanul megjelenik Wendy. Az izgatott asszony azt mondja, hogy valaki van még rajtuk kívül a szállodában, egy nő, aki az egyik szobában rátámadt Dannyre, és meg akarta fojtani.

Hallorann telepatikus úton kapcsolatba lép Dannyvel. Maga előtt látja a kisfiú rémült arcát, és a 237-es szoba ajtaját, amint az éppen nyitva van. Ezen az ajtón most Jack lép be. Valóban látható, hogy van még valaki a szobában, a fürdőkádban, függöny mögött. Egy meztelen fiatal nő lép ki a kádból, és Jack felé indul. A férfi átöleli és megcsókolja a nőt.

A tükörben azonban meglátja magát: valójában egy öregasszony, zöld hullafoltokkal teli testét szorít magához. Kihátrál a szobából, de még hallja az öregasszony gúnyos kacagását. Jack azt mondja Wendynek, hogy senki nincs a 237-esben, és szerinte Danny saját magának okozta a sérüléseit. Az asszony azt kéri, hogy a kisfiú miatt menjenek el a szállodából. Torrance erre dührohamot kap, mondván, hogy a felesége már megint csak keresztbe akar tenni neki.

Danny ezalatt újra látja maga előtt a lépcsőről lezúduló vérfolyamot, a fürdőszoba ajtaján pedig a vörössel felírt REDRUM szót. Torrance a folyosón sétál, és Wendy viselkedésén morfondírozik. Zeneszót hall a bár felől, és elindul abba az irányba. A helyiségben éppen bál van, rengeteg vendéggel. Jack ismét italt kér Lloydtól. Az egyik pincér véletlenül leönti avokádóval. A mosdóba mennek, hogy eltüntessék a foltot. Kiderül, hogy a pincért Delbert Gradynek hívják.

Torrance-nek rögtön eszébe jut, hogy ő volt az elődje a hotelben. Meg is mondja a férfinak, hogy ő volt itt a gondnok, aki megölte a két gyerekét és a feleségét, majd öngyilkos lett. Grady nem emlékszik semmi ilyesmire, sőt szerinte itt mindig is Jack volt a gondnok. A pincér hirtelen hangnemet vált, és megkérdezi Torrance-től, tud-e arról, hogy Danny egy kívülállót, egy színes bőrűt is be akar vonni az eseményekbe? Azt tanácsolja, hogy Jack beszélgessen el a feleségével és a kisfiával, ahogyan annak idején ő is megfenyítette a nejét és a gyerekeit.

A bárból való távozás után Jack a folyosón meghallja, hogy őket hívják rádión. Bemegy az irodába, és működésképtelenné teszi a készüléket. Ezalatt az egyre jobban aggódó Hallorann - miután a rossz időjárás miatt nem tudott kapcsolatba lépni a szállodával - úgy dönt, hogy személyesen megy oda. Wendy beszélni akar a férjével, ám Jack éppen nincs az asztala mellett. Kíváncsiságból megnézi, mit írt eddig a férfi, és megdöbbenve látja, hogy ugyanazzal a két mondattal gépelt tele több tucat papírt: Csak munka, semmi móka. Jack unatkozik.

Észrevétlenül megjelenik a férfi is, és vésztjósló hangon megkérdezi Wendytől, hogy tetszett-e, amit olvasott. Jack viselkedése egyre ijesztőbb, az asszony végül leüti őt a kezében lévő baseballütővel. Az alélt férfit a konyhán keresztül bevonszolja az éléskamrába, és rázárja az ajtót. Torrance hiába fenyegetőzik, hiába könyörög, Wendy nem engedi ki, hanem azt mondja neki, hogy ő és Danny elhagyják a szállodát a terepjáróval.

A férfi erre cinikusan megjegyzi, hogy nagy meglepetés fogja érni az asszonyt, nézze csak meg a rádiót és a kocsit. Wendy elrohan megnézni a terepjárót, és az valóban működésképtelen. Jack ezalatt elbóbiskol a kamrában. Kopogásra ébred. Grady az, aki az ajtó túlfeléről enyhe rosszallással megjegyzi, hogy Torrance-nek láthatóan nem sikerült végrehajtania azt, amiről beszéltek. Jack fogadkozik, hogy mindent megtesz, amiről beszéltek, ahogy kiszabadul. Grady szerint most már a legnagyobb szigor-ra van szükség. Az ajtó végül kinyílik.

Danny mint egy alvajáró közeledik anyja ágya felé, miközben egyre hangosabban ismételgeti a REDRUM szót. Felveszi a konyhakést az éjjeliszekrényről, a fürdőszobaajtóhoz megy, és felírja rá a különös szót. Anyja felébred a kiáltozásra. A tükörben meglátja az ajtóra felírt szót, amelynek megfordítva nagyon is ijesztő értelme van: MURDER (gyilkosság).

A következő pillanatban Jack fejszével esik a bezárt bejárati ajtónak. Wendy és Danny a fürdőszobába menekülnek. A helyiség ablakát azonban félig belepte a hó, nem nyílik teljesen, a szűk nyíláson pedig csak a gyerek fér ki. Wendy azt mondja Dannynek, hogy rejtőzzön el az apja elől. Jack szétveri a fürdőszobaajtót, a kétségbeesett Wendy azonban a nála lévő konyhakéssel megsebzi a kezén. Jack azonnal visszavonul, mivel meghallja a közeledő terepjáró hangját.

Valaki most érkezik. Hallorann az, gyanútlanul lép be a hotel halljába, ám hiába szólongatja Torrance-éket, senki nem felel. Majd váratlanul Jack ugrik elő az egyik oszlop mögül, és a fejszét teljes erejéből Hallorann mellkasába vágja. Wendy közben Dannyt kezdi keresni, és immár ő maga is látja a szálloda kísérteteit, sőt a lépcsőről lezúduló vérfolyamot is.

A gyerek a sövénylabirintusba menekül az apja elől. Megtévesztő nyomokat csinál, és Torrance végül eltéved a labirintusban. Danny és Wendy együtt távoznak a szállodából Hallorann terepjáróján. Jack megfagy a labirintusban. Az immár néptelen szállodában ismét szól a zene: a kamera ráközelít a falon látható képek egyikére, amely az 1921. július 4-i bálon készült. A kép előterében a mosolygó Jack látható.
A Ragyogás (The Shining) 1980-ban bemutatott színes, amerikai horrorfilm A Ragyogás (The Shining) 1980-ban bemutatott színes, amerikai horrorfilm
Jack Torrance elvállalja a Szépkilátás Hotel gondnoki teendőit a téli hónapokra, amikor a hegyi szálloda a zord időjárás miatt majdnem fél évre teljesen kiürül. Új munkaadója kötelességének tartja, hogy a több hónapos magány veszélyeire figyelmeztesse Jacket: az előző gondnok ugyanis fejszével kiirtotta a családját. Torrance azonban megnyugtatja, hogy neki kifejezetten kapóra jön a magány, mivel új regényén szeretne dolgozni. A hotelbe vele megy felesége, Wendy és közös gyermekük, Danny is.
Szólj hozzá a cikkhez
Forrás: Ragyogás
Címkék - könyv, The Shining, Ragyogás, Stephen King
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-04-15 06:23:23
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü