Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Reprint kiadásban Gönczi Ferenc százhúsz esztendővel ezelőtt a Muraközről írt néprajzi munkája. A Muraköz és népe című kötetet kedden mutatják be Zalaegerszegen, a Deák Ferenc Megyei és Városi - Könyv magazin
részletek »

Reprint kiadásban jelent meg Muraköz 120 éves néprajzi leírása

A könyv az ókortól a 20. század közepéig a legfontosabb és legelterjedtebb információhordozó médium. Megjelenési formája változatos, leginkább összefűzött vagy -kötött papírlapokból áll. A papírlapokra felvitt jelek hordozzák az információt.
Könyv magazin
Itt vagy: Könyv magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Reprint kiadásban jelent meg Muraköz 120 éves néprajzi leírása
Reprint kiadásban jelent meg Muraköz 120 éves néprajzi leírása
Gönczi Ferenc Muraköz és népe
Reprint kiadásban Gönczi Ferenc százhúsz esztendővel ezelőtt a Muraközről írt néprajzi munkája. A Muraköz és népe című kötetet kedden mutatják be Zalaegerszegen, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.
A könyv első nyomdai változatát 1895-ben adták ki Budapesten, majd száz évvel később horvát nyelven jelent meg.


A magyar nyelvű, 120 esztendővel ezelőtt nyomtatott példányok viszont már csak a könyvtárakban voltak hozzáférhetőek - mondta el a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója az MTI-nek.
Hirdetés

A Zalai Falvakért Egyesület gondozásában megjelent reprint kiadás hiánypótló: Gönczi Ferenc (1861-1948) helyi adatgyűjtése, rajzai, fényképei, szövegfeljegyzései alapján részletes és átfogó képet formált a 19. századi Muraközről.

"Az a világ viszont mára már elveszett, a 20. század teljesen átalakította", eltűntek a házak, elvetették a népviseletet és lassan elfelejtődnek a népszokások is - fogalmazott Kiss Gábor.

Felidézte: a zalai származású néprajzkutató, tanító tíz évet töltött a Mura és a Dráva közötti, főként horvátok lakta vidéken. Tanított, a szünidőben pedig a vidéket járta, adatgyűjtést végzett, jegyzetelt, mindent lefényképezett és lerajzolt. Tanulmányozta a Muraköz történetére vonatkozó szakirodalmat, plasztikus felvételt készített a gazdálkodásról. Feltérképezte a lakhatási körülményeket, hiedelmeket és a népszokásokat, lerajzolta a viseleteket, a házak alaprajzát, a gazdasági épületek elhelyezkedését. Részletesen leírta például a lakodalmi, keresztelői szokások legfontosabb mozzanatait, feljegyezte az eredeti horvát nyelvű szöveget és később azt le is fordította magyar nyelvre - ismertette a részleteket Kiss Gábor.

Felhívta a figyelmet arra, hogy könyvben megtalálható egy horvát költő 1847-es keltezésű tréfás költeménye: a Mátyás királyról (horvátul Kralj Matias) szóló verset a mai napig éneklik a Muraközben - fűzte hozzá.

Beszélt a könyv aranymosásról szóló fejezetéről is. A hegyekből lezúduló, sebes folyású folyók az esőzésekkel aranytartalmú kőzetet, fövenyt vittek magukkal. A szerző feljegyzése szerint a Dráva melletti községek az aranymosásra Mária Teréziától nyertek szabadalmi okiratot - jegyezte meg Kiss Gábor, hozzáfűzve, hogy nem tudunk arról, hogy ezen a területen a 21. században is foglalkoznak hasonló tevékenységgel.
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - könyv,reprint,Muraköz,néprajz,Zalai Falvakért Egyesület,Gönczi Ferenc
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-02-26 16:56:30
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü