Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nógrád megyében, Budapesten és Szlovákiában hat helyszínen emlékeznek Mikszáth Kálmánra születése 168. évfordulóján január 16-án, de már az előző napon is rendeznek az évfordulóhoz kapcsolódó - Könyv magazin
részletek »

Programok és rendezvények, Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 168. évfordulóján

A könyv az ókortól a 20. század közepéig a legfontosabb és legelterjedtebb információhordozó médium. Megjelenési formája változatos, leginkább összefűzött vagy -kötött papírlapokból áll. A papírlapokra felvitt jelek hordozzák az információt.
Könyv magazin
Itt vagy: Könyv magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Programok és rendezvények, Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 168. évfordulóján
Programok és rendezvények, Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 168. évfordulóján
Nógrád megyében, Budapesten és Szlovákiában hat helyszínen emlékeznek Mikszáth Kálmánra születése 168. évfordulóján január 16-án, de már az előző napon is rendeznek az évfordulóhoz kapcsolódó programokat - közölte az MTI-vel a szervező salgótarjáni székhelyű Mikszáth Kálmán Társaság elnöke hétfőn.
Kovács Anna irodalomtörténész tájékoztatása szerint Salgótarjánban, Budapesten és Szklabonyán az író szobrainál koszorúznak pénteken. Salgótarjánban Handó Péter író, költő, Szklabonyán, a Mikszáth Kálmán Emlékház udvarán Szászi Zoltán költő mond beszédet. A szklabonyai programot a Szlovák Nemzeti Múzeumhoz tartozó Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezi.A Mikszáth Kálmán Társaság és a Múzeum Baráti Köre Salgótarjánban a társaság szeretett és tisztelt tagjára, a decemberben elhunyt R. Várkonyi Ágnes Széchenyi-díjas történészre is emlékezik az évfordulón Várkonyi Gábor történész segítségével.
Hirdetés

Budapesten a Mikszáth-téri szobornál helyezik el virágaikat az emlékezők, majd időszaki kiállítások megtekintésével a Petőfi Irodalmi Múzeumban folytatódik a program.

Balassagyarmaton csütörtökön koszorúzzák meg Herczeg Klára Mikszáth-szobrát a Civitas Fortissima téren, ahol Melo Ferenc, a Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakképző Iskola igazgatója mond beszédet, majd a résztvevők baráti beszélgetésen emlékeznek az íróra.

Két Nógrád megyei oktatási intézmény is bekapcsolódik a megemlékezésekbe. Nézsán a Mikszáth Kálmán Általános Iskolában péntek délelőtt helyi ünnepséget tartanak, délután pedig a szklabonyai ünnepségen vesznek részt a diákok. A pásztói Mikszáth Kálmán Líceumban csütörtökön Mikszáth-tehetségnapot és sportgálát szerveznek. Pénteken megkoszorúzzák az író szobrát és emléktábláját, majd szépprózamondó versenyt és művészeti bemutatót tartanak, filmrészletekkel idézik meg többek között Mikszáth Kálmán világát.

Mikszáth Kálmán 1847. január 16-án született az akkor még Nógrád megyei Szklabonyán. Jogászként egy balassagyarmati ügyvédi irodában dolgozott, de író akart lenni. Már a Pesti Hírlap újságírója volt, amikor 1881-ben megjelent a Tót atyafiak című novelláskötete, írói hírnevét pedig végleg megalapozta következő műve, A jó palócok. A Beszterce ostroma, a Különös házasság vagy A Noszty fiú esete Tóth Marival című regények szerzője Budapesten halt meg 1910. május 28-án. (MTI)
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Mikszáth Kálmán,író,irodalom,rendezvény,születés,évforduló,híres
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-01-13 08:10:52
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü