Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ismét látogatórekorddal zárt a Lipcsei Könyvvásár: a vasárnap véget ért fesztiválon 195 ezren vettek részt. - Könyv magazin
részletek »

Látogatórekorddal zárt a Lipcsei Könyvvásár

A könyv az ókortól a 20. század közepéig a legfontosabb és legelterjedtebb információhordozó médium. Megjelenési formája változatos, leginkább összefűzött vagy -kötött papírlapokból áll. A papírlapokra felvitt jelek hordozzák az információt.
Könyv magazin
Itt vagy: Könyv magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Látogatórekorddal zárt a Lipcsei Könyvvásár
Látogatórekorddal zárt a Lipcsei Könyvvásár
Ismét látogatórekorddal zárt a Lipcsei Könyvvásár: a vasárnap véget ért fesztiválon 195 ezren vettek részt.
A német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválján legutóbb tavaly regisztráltak látogatórekordot, akkor négy nap alatt 186 ezren fordultak meg a lipcsei vásárváros csarnokaiban.

A Lepizig liest (Lipcse olvas) nevű programsorozat résztvevőivel együtt a rendezők adatai szerint az idén 260 ezer embert vonzottak a könyvek a szászországi nagyvárosba a tavalyi 251 ezer után.
Hirdetés

A Leipzig liest a vásár kísérőrendezvénye, az idén 25. alkalommal rendezték meg. A város 410 pontján - például buszmegállóban, utcasarkon, temetőben, vendéglőben - rendeztek felolvasásokat, beszélgetéseket, író-olvasó találkozókat.

A képregényszekcióból szinte új fesztivál nőtt ki, a Manga-Comic-Convention (MCC) nevű kiállításra és rendezvénysorozatra a tavalyi 93 ezer után 96 ezren látogattak el, ismét sok ezren a kedvenc képregényhősüknek beöltözve.

Az idei vásár kiemelt témája a bevándorlás és az integráció volt, amely a szervezők szerint a "legösszetettebb újrarendeződési folyamat a 20. század közepe óta". Kérdéseit tudósok és írók segítségével járták körül.

A csütörtökön kezdődött fesztivál előestéjén adták át az Európai Egyetértés Lipcsei Könyvdíját, amellyel az egyik legtekintélyesebb német történészt, Heinrich August Winklert tüntették ki a Geschichte des Westens (A Nyugat története) című négykötetes munkájáért.

A 17. század óta rendszeresen megrendezett vásár első napján adták át a Lipcsei Könyvvásár Díját, amelyet minden évben három - szépirodalmi, műfordítói és szakkönyv - kategóriában osztanak ki. A szépirodalmi kategóriában Guntram Vesper Frohburg című regényét díjazták, a szakkönyv kategóriában Jürgen Goldstein Georg Forsterről szóló, Zwischen Freiheit und Naturgewalt (Szabadság és természeti erő között) című munkáját, a fordítói díjat pedig Brigitte Döbert kapta meg Bora Cosic szerb író Tutori (Gyámok) című regényének német fordításáért.

A magyar jelenlétet ismét a Collegium Hungaricum Berlin (CHB), a német fővárosban működő magyar kulturális intézet szervezte a Balassi Intézet Publishing Hungary Programja keretében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A fesztiválon Dragomán György és Kemény István, a fiatalabb nemzedékből pedig Nemes Z. Márió mutatta be új német nyelvű kötetét, valamint bemutatkozott a Holtverseny című regényével német fordításra pályázó Totth Benedek is.
Collegium Hungaricum Berlin Collegium Hungaricum Berlin
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Lepizig liest,könyv,vásár,irodalom,mű,CHB
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2016-03-22 17:04:36
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü