Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Csaknem 300 millió dollár (81 milliárd forint) értékű, mintegy 2500 ritka könyvből és kéziratból álló gyűjteményt ajándékozott az amerikai Princeton Egyetemnek egy hajdani diákja - olvasható - Könyv magazin
részletek »

A Princetonra hagyta csaknem 80 milliárd forint értékű könyvtárát egy volt halgató

A könyv az ókortól a 20. század közepéig a legfontosabb és legelterjedtebb információhordozó médium. Megjelenési formája változatos, leginkább összefűzött vagy -kötött papírlapokból áll. A papírlapokra felvitt jelek hordozzák az információt.
Könyv magazin
Itt vagy: Könyv magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A Princetonra hagyta csaknem 80 milliárd forint értékű könyvtárát egy volt hallgató
A Princetonra hagyta csaknem 80 milliárd forint értékű könyvtárát egy volt hallgató
William H. Scheide
Csaknem 300 millió dollár (81 milliárd forint) értékű, mintegy 2500 ritka könyvből és kéziratból álló gyűjteményt ajándékozott az amerikai Princeton Egyetemnek egy hajdani diákja - olvasható az intézmény honlapján.
A könyvgyűjtő William H. Scheide 1936-ban végzett az egyetemen. A muzsikus és zenetörténész tavaly novemberben, százéves korában hunyt el.


Scheide csaknem 300 millió dollárra becsült értékű ajándéka volt az amerikai elit egyetem történetének eddigi legbőkezűbb adománya. Gyűjteményét 1959 óta a Princeton Firestone Könyvtára őrizte, a kutatók látogathatták.
Hirdetés

A Princeton elnöke, Christopher Eisgruber háláját fejezte ki, hogy Scheide "lélegzetelállító gyűjteményét a tudósokra és a jövő generációk hallgatóira hagyta".

Karin Trainer, az egyetem könyvtárosa szerint a filantróp "Bill Scheide nagylelkűsége legendás volt." Gyűjteményének "valódi értéke", hogy kutató állította össze, darabjait azért tudományos jelentőségük miatt szerezte be - tette hozzá a könyvtáros.

A Biblia legelső nyomtatott kiadásának hat példánya, az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat eredeti nyomata, Ludwig van Beethoven 1815-1816-ban saját kezével írt kottái, Bach, Mozart, Schubert és Wagner eredeti partitúrái és William Shakespeare kéziratai is megtalálhatók a páratlan kollekcióban.
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - William H. Scheide,könyv,gyűjtemény,Princeton,adomány
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-02-19 13:55:03
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü